Начин на приготвяне
Брашното се пресява в тавичка. От брашното се прави кладенче. В кладенчето се слагат водата, 1 с.л. олио и солта. Замесва се меко тесто, като постепенно се взима от брашното се измесва.
Тестото се разделя на 15 топчета, които се оставят да починат в брашно. Подготвя се тавичка, намазана с маргарин или масло, за да може да не се събира първата кора.
Взима се първото топче и се раздърпва внимателно, като се внимава да не се скъса (ако не обичате хрупкавата част на баницата, крайчетата се изрязват - важи са всички кори).
След полагането на първата кора, тя се поръсва с разбитите яйца и изварата. Разпъва се втората кора и се поръсва с 1 с.л олио.
Третата кора се пръсва отново с яйца и извара. Редува се до края. Последната кора се дърпа повече, така че да обхване всички кори.
Последната кора се намазва с олио и се пече до готовност. Ако се е отделила много мазнина се изсипва.
Баницата се напръсква с вода и се покрива с хартия и кърпа.