Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита Баница»Дърпаната баница на баба

Дърпаната баница на баба

Потребител#196367Потребител#196367
Новак
2817249143
Дърпаната баница на баба
Снимка: Потребител#196367
1 / 2
17/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Няма друга такава!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • вода - 250 мл хладка
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за намазване
  • брашно - за доомесване
  • За плънката
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 300 г
  • кисело мляко - 150 г
  • масло - 125 г
  • бакпулвер - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се изсипват водата, солта, олиото и оцета, яйцето се чуква и се замесва меко еластично тесто. Ако е нужно се прибавя брашно докато се образува меко, гладко, еластично и нелепнещо тесто.

Готовото тесто се разделя на 5 топчета, които се покриват с кърпа и се оставят да починат 10-15 минути. След това топките се разточват на кори с дебелина около половин един сантиметър, намазват се с олио и се оставят да починат още 15 минути.

За плънката разбиваме леко яйцата, добавяме киселото мляко и бакпулвера, а накрая добавяме натрошеното сирене, за да не се раздроби прекалено. Разтопяваме маслото и го оставяме леко да се поохлади.

През това време разточваме леко първата кора, а после я повдигаме леко в кокалчетата на пръстите, изтънявайки тестото в средата, след това поставяме кората върху голяма кърпа или покривка и продължаваме да изтъняваме кората.

В случай, че краищата все пак останат дебели, може да се изрежат с помощта на ножица. Готовата тънка кора се намазва с масло, поръсва се с плънката, завива се на руло с помощта на кърпата или покривката и се поставя в избраната тава.

По този начин се приготвят всички кори. Готовата баница се поръсва с останалото масло и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 35 минути или до готовност в зависимост от спецификите на фурната.

След като се изпече баницата се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа за няколко минути, след това можете да се насладите на вкуса на своята домашно приготвена баница.

Дърпаната баница на баба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: