Начин на приготвяне
Замесва се средно твърдо тесто, което се разделя на малки топчета.
Всяко топче се разточва с диаметър 10-15 см. Намазва се с мека мас. Върху него се поставя второто разточено топче. Така до 5 бр., като последното разточено топче не се намазва отгоре.
Оставя се в хладилника за 1 час. Така по 5 бр. се правят всички топчета. След 1 час се взима едната петорка и с точилката се разточва. Когато се разточи се слага в тавата.
Издърпва се с ръце и краищата се поставят пак вътре в тавата, като между разточените кори се слага мас и масло. На две разточени кори се слага плънката.
Най-отгоре и по краищата на баницата се слага масло. Пече се без да се реже.
Македонската баница на баба е готова.
Домашната баница със сирене няма равна на себе си - опитайте и ще видите.