Начин на приготвяне
Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме заедно с 2/3 от захарта до получаване на двоен обем. Прибавяме мазнината и разбиваме отново.
Добавяме ванилията, какаото и пресятото заедно с бакпулвер брашно. Разбъркваме без помощта на миксер.
В друг съд разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Разбитите белтъци прибавяме постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно, докато стане хомогенно.
Постиламе правоъгълна форма за кекс с хартия за печене. Изсипваме половината смес, а в другата половина добавяме какаото. Изсипваме какаовата смес върху бялата.
Печем двуцветния кекс за около 40 мин на 170-180 °C, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно. Това е така, защото кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата.
Може и да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече, но само след като вече първоначално се е надигнал.
Проверяваме за готовност с клечка или дървен шиш. Поръсваме с пудра захар, след като изстине, и поднасяме много пухкав кекс с какао.
Коментари
Извинявам се за пропуска!