Печен Заек с Майонеза

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печен Заек с Майонеза
Снимка: Зори
1 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Който знае, че перфектната глазура за заек е майонезата, знае и за каква вкусотия става дума"

Необходими Продукти

  • заек - 1.5 кг домашен
  • кисели краставички - сока от 2 буркана
  • кромид лук - 1 глава
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • заквасена сметана - 6 - 7 с.л.
  • топено сирене - 50 г
  • майонеза - 250 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • зехтин - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако предварително заешкото месото е било замразявано във фризера, става още по-крехко.

Заекът се нарязва на порции, слага се в подходящ съд и се залива със сока от киселите краставички. Тази марината е по рецепта на Иван Звездев и е подходяща за заешко, свинско, телешко, агнешко, пилешко.

Така приготвеното заешко се покрива и се оставя да се маринова поне за 12 часа или повече.

След като се е мариновало месото, се отцежда и се намазва със смес, приготвена от сметаната, топеното сирене, пресованите скилидки чесън, майонезата, сол и черен пипер на вкус.

На дъното на глинен съд се слагат 1 - 2 супени лъжици от майонезената смес и се разпределят равномерно.

В купа се смесват нарязаните картофи, кромид лук, моркови и чушка, поливат се със зехтин, сол и смлян черен пипер и се разбъркват.

Прехвърлят се в гювеча.

Отгоре се нарежда заешкото месо и се разпределя останалата майонезена смес. Съдът се покрива с алуминиево фолио и е захлупва с капака.

Пече се във фурната на 250 градуса за около 1 час.

После се маха капакът и фолиото, фурната се намалява и се запича още 20 - 30 минути до златиста коричка.

Добър апетит!

Забележка: Рецептата е Краставичките на Иван Звездев

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Много благодаря за страхотните снимки и видео към рецептата!
06.09.2018 18:28
5