Начин на приготвяне
Ако предварително заешкото месото е било замразявано във фризера, става още по-крехко.
Заекът се нарязва на порции, слага се в подходящ съд и се залива със сока от киселите краставички. Тази марината е по рецепта на Иван Звездев и е подходяща за заешко, свинско, телешко, агнешко, пилешко.
Така приготвеното заешко се покрива и се оставя да се маринова поне за 12 часа или повече.
След като се е мариновало месото, се отцежда и се намазва със смес, приготвена от сметаната, топеното сирене, пресованите скилидки чесън, майонезата, сол и черен пипер на вкус.
На дъното на глинен съд се слагат 1 - 2 супени лъжици от майонезената смес и се разпределят равномерно.
В купа се смесват нарязаните картофи, кромид лук, моркови и чушка, поливат се със зехтин, сол и смлян черен пипер и се разбъркват.
Прехвърлят се в гювеча.
Отгоре се нарежда заешкото месо и се разпределя останалата майонезена смес. Съдът се покрива с алуминиево фолио и е захлупва с капака.
Пече се във фурната на 250 градуса за около 1 час.
После се маха капакът и фолиото, фурната се намалява и се запича още 20 - 30 минути до златиста коричка.
Добър апетит!
Забележка: Рецептата е Краставичките на Иван Звездев
Коментари