Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Гювеч»Заек с картофи в глинен гювеч

Заек с картофи в глинен гювеч

ЕленаЕлена
Новак
3425145
Заек с картофи в глинен гювеч
Снимка: Елена
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8
"Лесно ще приготвите сочен заек, с тази изпитана и много лесна рецепта за заек с картофи в глинен съд"

Необходими Продукти

  • домашен заек - 1 бр.
  • картофи - 800 г
  • гъби - 300 г пресни
  • кромид - 4 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • дафинов лист - 2 листа
  • захар - 1 с.л.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч. бира
  • зеленчуков бульон - 500 мл или пилешки
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин/ олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме заека на порции и го поръсваме от всички страни със сол и черен пипер.

Запържваме го до златисто от всички страни в тиган в предварително загрятото олио. След това изваждаме от тигана запържените парчета и ги затваряме в тенджера под похлупак, за да са на топло.

В останалата мазнина в тигана прибавяме захарта, разбъркваме, докато се карамелизира, и добавяме нарязания на полумесеци кромид. След като поомекне, добавяме нарязаните на ивици гъби и задушаваме няколко минути.

Сваляме от огъня, подправяме на вкус със сол и черен пипер и добавяме част от нарязания на ситно магданоз.

На дъното на голям глинен гювеч (предварително намазан с олио) нареждаме половината от картофите. Върху тях разпределяме половината от луково-гъбената смес и добавяме 1-2 дафинови листа и 2-3 зърна бахар.

Върху нея нареждаме парчетата заек. Покриваме с останалата част от лука, след това с втората половина картофи.

Заливаме с виното (бирата) и бульона.

Печем при 200 градуса. Глинения гювеч се поставя в студена фурна, след което се пече за около 2- 2.5 часа в зависимост от фурната. Накрая се поръсва останалия ситно нарязан магданоз.

Заекът с картофи в глинен гювеч е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: