Начин на приготвяне
Нарязваме заека на порции и го поръсваме от всички страни със сол и черен пипер.
Запържваме го до златисто от всички страни в тиган в предварително загрятото олио. След това изваждаме от тигана запържените парчета и ги затваряме в тенджера под похлупак, за да са на топло.
В останалата мазнина в тигана прибавяме захарта, разбъркваме, докато се карамелизира, и добавяме нарязания на полумесеци кромид. След като поомекне, добавяме нарязаните на ивици гъби и задушаваме няколко минути.
Сваляме от огъня, подправяме на вкус със сол и черен пипер и добавяме част от нарязания на ситно магданоз.
На дъното на голям глинен гювеч (предварително намазан с олио) нареждаме половината от картофите. Върху тях разпределяме половината от луково-гъбената смес и добавяме 1-2 дафинови листа и 2-3 зърна бахар.
Върху нея нареждаме парчетата заек. Покриваме с останалата част от лука, след това с втората половина картофи.
Заливаме с виното (бирата) и бульона.
Печем при 200 градуса. Глинения гювеч се поставя в студена фурна, след което се пече за около 2- 2.5 часа в зависимост от фурната. Накрая се поръсва останалия ситно нарязан магданоз.
Заекът с картофи в глинен гювеч е готов.