Начин на приготвяне
Сваряват се картофите, обелваме и нарязваме на кръгчета. Измита тиквичка се рендосва на едро ренде, поръсваме със сол и оставяме за кратко.
Приготвя се плънката, като в купа се разбиват яйцата със щипка сол, разбиваме с вилица. Отцежда се тиквичката и прибавяме в яйцата. Добавя се прясно мляко, извара, размразен спанак, сода за хляб, сол, черен пипер и 1 с.л. олио. Накрая прибавяме две или три супени лъжици брашно - преценете гъстота на кашата, и всичко отново се разбърква.
В тавичка с размер 24 см, намазана с олио на дъното и по стените, се нареждат кръгчета и полумесеци от сварени картофи. Поръсваме и тях с малко сол и черен пипер, отгоре сипваме яйчено-спаначена плънка и заравняваме отгоре.
Печем в загрята фурна 180-190°C около 30 минути, докато стегне плънката, проба с клечка, да излезе суха.
Изважда се, нарязваме като торта запеканката и сервираме поръсена с пера зелен лук и зеленчуци.
По вкусна запеканка не съм приготвяла.
Страхотен вкус - може да добавите и скилидки чесън, аз забравих, но и така си е вкусотия!
Коментари