Начин на приготвяне
Картофите се измиват под студена вода и се сварят почти до готовност, това означава, че когато се набодат с вилица, тя в средата трябва да влиза по трудно, тях ще ги чака още малко готвене във фурната.
Изваждат се, охлаждат се и се обелват. Нарязват се на шайби около 7-8 мм. Оставят се настрана.
Тиквичката се почиства в двата края, не се обелва, нарязва се на шайби, около 3-4 мм.
В дълбок тиган се разтопява маслото заедно със зехтина, прибавя се наситнен чесън, разбърква се за 30 сек, за да ароматизира мазнината и се прибавя измитият спанак.
Посолява се със сол, разбърква се и се оставя за 2-3 мин, докато омекне. Прибавя се сметаната, разбърква се, оставя се да се редуцира, подправя се с индийско орехче и малко черен пипер. Сваля се от котлона, оставя се настрана.
Със зехтин се намаслява добре керамична форма 30/18 см. Подреждат се шайбите картофи, подправят се със струйка зехтин, посоляват се със сол и черен пипер. Поръсват се с настърган пармезан.
Следва тиквичката, нарязана на шайби, леко се посолява със сол и черен пипер, отгоре се подреждат шайбите моцарела и най-отгоре се разхвърля малкото спанак. Полива се със струйка зехтин и се пече на 180 градуса, докато захване приятна златиста коричка.
Картофената запеканка се изважда от фурната, с вилица се правят две дупки между редовете и се чукват две яйца.
Картофената запеканка със спанак, тиквички и сметана се поръсва с настърган пармезан. Отново се допича.
Източник: So delicious