Начин на приготвяне
В купа чукваме яйцата и захарта. И с миксер се разбиват продуктите, да се разтопи захарта. Сипват се смесени разтопено масло и олио, ванилия, настъргана кора от лимон.
В киселото мляко сипваме содата и бъркаме да шупне. После смесваме с яйцата и с 3 ч.ч. брашно, добавени на порции, се замесва меко тесто.
Върху набрашнен плот с ръце се оформя фитил, дълъг две педи. Върху него на разстояние се набождат парченца орехи, може бадеми или лешници.
Срязваме тестото на парчета и нареждаме сладките в тава върху хартия за печене.
Аз направих три вида - с ядки, леко сплескани и набодени с малки парченца шоколад.
Третият вид се оформя така: Отново се прави фитил (две педи). С вилица се минава отгоре, за да остане отпечатък и от двете страни също, после се нарязва на парченца.
Нямаше как да снимам , но не е сложно. Във фурна, загрята на 180 градуса, печем сладките за 15-17 минути и готово. Ако са препечени, стават твърди.Нареждаме в чиния и сервираме. Много, много вкусни, опитайте!