Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Кръгли понички с кефир

Кръгли понички с кефир

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Кръгли понички с кефир
Снимка: Яница Николова
2 / 3
24/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • кефир - 400 мл (гъст) или айран
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилова захар - 1 пакетче или ванилия на прах
  • ром - 1 ч.л. или др. алкохол
  • сол - 1/4 ч.л.
  • олио - за пържене
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва кефир или айран, добавят се яйцата, солта, захарта, ванилията, алкохолът.

Разбива се с лъжица или миксер, след това се прибавя пресятото брашно с бакпулвера. Разбърква се добре, за да няма бучки брашно.

В касерола се загрява олио /поне 3-3.5 см от дъното/. С намаслена чаена лъжица се загребва от сместа и с друга намаслена лъжичка се избутва в загрятата мазнина.

Така се получават идеално кръгли понички. Пържат се на умерен огън, за да не останат сурови. Ако е силен, прегарят, а ако е слаб, се напояват с олио и стават мазни.

Изваждат се с решетъчна лъжица на домакинска хартия. След като изпържите всички се слагат в чиния за сервиране и се поръсват с пудрата захар.

Освен пудра захар може да се поръсят с разтопен шоколад, плодов сироп, мед или др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: