Начин на приготвяне
В купа се сипва кефир или айран, добавят се яйцата, солта, захарта, ванилията, алкохолът.
Разбива се с лъжица или миксер, след това се прибавя пресятото брашно с бакпулвера. Разбърква се добре, за да няма бучки брашно.
В касерола се загрява олио /поне 3-3.5 см от дъното/. С намаслена чаена лъжица се загребва от сместа и с друга намаслена лъжичка се избутва в загрятата мазнина.
Така се получават идеално кръгли понички. Пържат се на умерен огън, за да не останат сурови. Ако е силен, прегарят, а ако е слаб, се напояват с олио и стават мазни.
Изваждат се с решетъчна лъжица на домакинска хартия. След като изпържите всички се слагат в чиния за сервиране и се поръсват с пудрата захар.
Освен пудра захар може да се поръсят с разтопен шоколад, плодов сироп, мед или др.