Начин на приготвяне
Сините сливи се измиват старателно със студена вода, нарязват се на половинки, костилките се изхвърлят.
Гроздето също се измива хубаво, отстраняват се дръжките.
Всеки буркан се пълни малко над половината с плодовете.
Сипват се по четири супени лъжици захар на буркан.
Пускат се предварително измитите листа индрише и малък лист от див лимон във всеки буркан.
Налива се вода малко под ръба на гърлото на буркана. Бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.
Слагат се да се варят в голяма тенджера или казан с постлан на дъното дебел парцал или кърпа.
След като водата заври под ключ, се засичат 15 минути и бурканите се изваждат със щипка от врящата вода.
Обръщат се с капачките надолу.
След като изстинат, компотите се прибират на тъмно и хладно място.
Ароматният компот от сини сливи и грозде е готов.
Коментари