Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Пукани люти чушки без стерилизиране

Пукани люти чушки без стерилизиране

Пукани люти чушки без стерилизиране
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Пикатни пукани чушки, които нямат нужда от стерилизиране, а издържат цяла зима"

Необходими Продукти

  • люти чушки - 2 кг (рибки)
  • оцет - 700 мл
  • захар - 8 с.л.
  • сол - 8 с.л. (равни)
  • чесън - 2 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изрежете дръжките на чушките, измийте ги добре и ги подсушете.

В тиган с незалепващо покритие или в алуминиева тавичка за еднократна употреба напукайте по малко от двете страни чушките.

Оставете ги да се охладят.

След около час наредете пуканите чушлета в бурканчета плътно, като помежду им слагате по няколко парчета нарязан чесън.

На всяко бурканче (аз ползвах от 400 мл) сложете по 1 с.л. сол (равна) и 1 с.л. захар (пълна). Долейте догоре с винен оцет и запечатайте с капачки.

В следващите два дни обръщайте бурканите, за да се разтворят солта и захарта и да се смесят добре.

След това съхранявайте на хладно и тъмно.

Така приготвени пукани люти чушки издържат до следващата година и са вкусна добавка към много ястия.

Добър апетит!

Ако обичаш да хапваш лютичко, опитай и другите ни предложения за люти чушки без варене или домашни люти сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Е,как без аспирин?
11.08.2024 07:36
Анонимен
Анонимен
Лани направих люти чушки в бидон, сложих 4% сол ,но поомекнаха, сега направих в бутилка от 10л. минерална вода и сложих 10% сол, чакам зимата
30.07.2024 15:36
4
1
Анонимен
Анонимен
Може ли да се сложи магданоз, копър?
22.10.2023 14:08
1
1
Покажи всички подкоментари
Maria Kostoff
Maria Kostoff
На пуканите люти чушки задължително се слага и чесън. Даже и с настъргани моркови съм правила в маринатата и става доста сполучлива комбинация.
28.03.2023 14:01
16
3
1
Покажи всички подкоментари
Людмила
Людмила
Рецептата е много лесна и чудесна! Винаги сполучлива!
27.08.2022 15:24
15
5
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Великолепна рецепта!
20.07.2020 13:51
11
1
Мария Божилова
Мария Божилова
Рецептата е добра, чушлета се запазват хрупкави.
11.01.2020 22:18
9
1
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Фенка съм на лютичкото, по тази рецепта чушлетата стават много апетитни.
19.09.2018 19:07
24
1