Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Тиквички с Патладжани в Буркани

Тиквички с Патладжани в Буркани

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Тиквички с Патладжани в Буркани
Снимка: Зори
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
"Лятото няма да свърши официално, докато не затворим за зимата достатъчно буркани с тиквички и патладжани"

Необходими Продукти

  • тиквички - общо 3 кг с патладжаните
  • патладжани
  • винен оцет - 200 мл
  • олио - 200 мл
  • захар - 120 г
  • сол - 80 г
  • чесън - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и се нарязват на не много дебели кръгчета. Посоляват се и се оставят да престоят минимум 20 минути в гевгир. Ако са по-воднисти, може и да се изцеждат дори няколко часа.

Тиквичките също се нарязват на шайби, осоляват се и се слагат в гевгир, за да се изцедят от излишната вода. Времето отново зависи от водата, която пускат.

Нарязаните и изцедени вече тиквички и патладжани се намазват хубаво с олио, за да не залепват за грил тигана. Изпичат се от двете страни.

Маринатата се приготвя, като в малка тенджера се изсипват оцетът, солта и захарта. Загрява се на котлона при непрекъснато бъркане, за да се разтворят и се добавя олиото. Дръпва се от котлона и се разбърква хубаво, за да се смесят продуктите.

В тавичка се слагат печените патладжани и тиквички и се заливат с топлата марината.

Оставят се за десетина минути, след което се нареждат плътно в бурканите, като се редуват двата вида зеленчук. По желание между редовете може да се сложи тук-там по някоя смачкана скилидка чесън.

Докато се нареждат в бурканите, зеленчуците леко се притискат, за да няма въздух между тях. Остатъкът от маринатата се разпределя равномерно в бурканите.

Бурканите с мариновани патладжани и тиквички се стерилизират за 10 минути, като времето се засича от момента на завиране под ключ на водата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: