Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и се нарязват на не много дебели кръгчета. Посоляват се и се оставят да престоят минимум 20 минути в гевгир. Ако са по-воднисти, може и да се изцеждат дори няколко часа.
Тиквичките също се нарязват на шайби, осоляват се и се слагат в гевгир, за да се изцедят от излишната вода. Времето отново зависи от водата, която пускат.
Нарязаните и изцедени вече тиквички и патладжани се намазват хубаво с олио, за да не залепват за грил тигана. Изпичат се от двете страни.
Маринатата се приготвя, като в малка тенджера се изсипват оцетът, солта и захарта. Загрява се на котлона при непрекъснато бъркане, за да се разтворят и се добавя олиото. Дръпва се от котлона и се разбърква хубаво, за да се смесят продуктите.
В тавичка се слагат печените патладжани и тиквички и се заливат с топлата марината.
Оставят се за десетина минути, след което се нареждат плътно в бурканите, като се редуват двата вида зеленчук. По желание между редовете може да се сложи тук-там по някоя смачкана скилидка чесън.
Докато се нареждат в бурканите, зеленчуците леко се притискат, за да няма въздух между тях. Остатъкът от маринатата се разпределя равномерно в бурканите.
Бурканите с мариновани патладжани и тиквички се стерилизират за 10 минути, като времето се засича от момента на завиране под ключ на водата.
Добър апетит!