Начин на приготвяне
Първо се приготвя тестото, като в купа се натрошава маята, прибавя се захарта, хладка вода, олиото, постепенно - брашното и солта. Замесва се меко и нелепнещо тесто, което се оставя да втаса за около 1 час.
Фурната се включва на МАХ. След това се разделя на 2 части. Взима се лист хартия за печене и се поставя върху кръгла голяма дъска. С намаслени ръце се разстила едната част от тестото върху хартията. Може да се намасли и самата хартия.
Гарнира се първо с два настъргани и отцедени домата, настърган кашкавал, малко риган, луканката /нарязана на тънко на кръгчета/, топено сирене - накъсва се на парченца, другия домат, нарязан на кръгчета. Отгоре се настъргва обилно кашкавал, малко черен пипер. Полива се с много малко зехтин или олио.
В загрятата фурна се плъзга много внимателно, както е с хартията направо върху дъното на нагорещената фурната. Пицата започва да се пече и надига веднага.
Засичате си 15 минути, най-много 20 минути. Ако има нужда, се дига на по-горно ниво да се запече до златиста коричка.
След като се изпече, се поръсва с листенца пресен риган.
Коментари