Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица на плоча

Пица на плоча

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Пица на плоча
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Приготвена по този начин, пицата наистина има уникален вкус"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • лимецово брашно - 400 г
  • суха мая - 11 г
  • топла вода - 250 мл
  • кафява захар - 1 щипка
  • морска сол - 1/4 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • За топинга
  • пуешка шунка - 200 г
  • кисели краставички - 4 бр.
  • мариновани гъби - 100 г
  • пресен кашкавал - 200 г
  • козе сирене - 200 г
  • синьо сирене - 100 г
  • козе кашкавал - 200 г
  • сух риган - 3 ч.л.
  • олио - за намазване
  • доматено пюре - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се изсипва в малка купа. Прибавя се водата, захарта, солта и 2 с.л. лимецово брашно.

Разбърква се много добре и се оставя за 30 мин. да втаса.

Останалото брашно се изсипва в купа, в която ще се меси. В средата се прави кладенче, в което се изсипват втасалата мая и зехтинът.

Замесва се тесто, което се прехвърля в набрашнена купа.

Купата се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 60 мин.

След като тестото втаса, се разделя на две части.

Плочата, на която ще се пече пицата, се почиства със суха кърпа. Плочата не се мокри преди печене.

Плочата се слага в студена фурна, след което фурната се включва на 150 градуса.

Плочата се затопля 10 мин., след което се изважда от фурната и се слага върху дървена дъска.

Намазва се с олио и се поръсва с брашно.

Едната част от тестото се разточва на тънко и се слага върху плочата.

В края на кората се оформя ръбче на пицата.

Пицата се намазва с доматено пюре.

Върху едната половина на пицата се нареждат в последователност натрошено козе сирене, натрошено синьо сирене и настърган козе кашкавал.

Върху другата половина на пицата се нареждат в последователност настъргана на ренде пуешка шунка, нарязани на кръгчета кисели краставички и настърган на едро ренде пресен кашкавал.

Цялата пица се поръсва със сушен риган.

Пицата се пече 20 мин. в предварително загрята на 220 градуса фурна на най-долното ниво върху решетка.

След като се извади, плочата се поставя върху дървена дъска и пицата се разрязва на парчета.

Пицата на плоча е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотна пица!
21.11.2022 06:46
1
1
Покажи всички подкоментари