Начин на приготвяне
Маята се изсипва в малка купа. Прибавя се водата, захарта, солта и 2 с.л. лимецово брашно.
Разбърква се много добре и се оставя за 30 мин. да втаса.
Останалото брашно се изсипва в купа, в която ще се меси. В средата се прави кладенче, в което се изсипват втасалата мая и зехтинът.
Замесва се тесто, което се прехвърля в набрашнена купа.
Купата се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 60 мин.
След като тестото втаса, се разделя на две части.
Плочата, на която ще се пече пицата, се почиства със суха кърпа. Плочата не се мокри преди печене.
Плочата се слага в студена фурна, след което фурната се включва на 150 градуса.
Плочата се затопля 10 мин., след което се изважда от фурната и се слага върху дървена дъска.
Намазва се с олио и се поръсва с брашно.
Едната част от тестото се разточва на тънко и се слага върху плочата.
В края на кората се оформя ръбче на пицата.
Пицата се намазва с доматено пюре.
Върху едната половина на пицата се нареждат в последователност натрошено козе сирене, натрошено синьо сирене и настърган козе кашкавал.
Върху другата половина на пицата се нареждат в последователност настъргана на ренде пуешка шунка, нарязани на кръгчета кисели краставички и настърган на едро ренде пресен кашкавал.
Цялата пица се поръсва със сушен риган.
Пицата се пече 20 мин. в предварително загрята на 220 градуса фурна на най-долното ниво върху решетка.
След като се извади, плочата се поставя върху дървена дъска и пицата се разрязва на парчета.
Пицата на плоча е готова.
Коментари