Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Вегански хляб

Вегански хляб

Вегански хляб
Снимка: Илиана Първанова
5 / 6
13/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 5 ч.ч.
  • слънчогледови семки - 5 с.л. (сурови)
  • сусам - 3 с.л. (суров, белен)
  • маково семе - 3 с.л.
  • шарлан - 1 ч.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л. фина
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 2 с.л. домашен
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа сипваме пълнозърнестото брашно. Добавяме към него семената: суровите слънчогледови семки, сусама (суров и обелен) и маковото семе.

Ръсваме отгоре содата и я поливаме с оцета, така тя се активира и събужда (шупва). По принцип в повечето рецепти содата се активира с кисело мляко, ала съвсем спокойно може да го направим и с оцет, тъй като той също има ферментиращ процес, който буквално събужда содата, и заедно спомагат хлябът да е много пухкав!

Прибавяме към другите продукти хималайската сол и шарлана. С голяма хубава дървена лъжица, разбъркваме съставките, за да се смесят равномерно. Постепенно, малко по малко, добавяме хладката водица и замесваме пухкаво тесто.

В две формички за печене постиламе хартия за печене. Разделяме тестото на две равни части и го разстиламе във формичките, като с ръце го разпределяме към всички краища на формата - равномерно.

Печем ги на 200 градуса около 30-35 минути. Като са готови, ги покриваме с найлон и кърпа отгоре, за да може да омекнат малко.

Получават се две прекрасни ароматни самунчета хляб!

След като поизстинат малко (колкото да можем да ги държим с ръка), отлепваме хартията за печене от тях и с остър нож започваме да ги режем на филийки с дебелина около 1 см.

Съхраняваме ги плик (по възможност леко надупчен с клечка за зъби), за да не се втвърдят и изсъхнат. На следващия ден може слънчогледовите семки да променят цвета си в зелено, а това се получава, ако преди да ги добавим към хляба, не сме ги накиснали за 10-20 минути).

Получава се един невероятен плътен вегански хляб на филийки, върху които е много подходящо да намажем някоя вкусна разядка и така да се насладим пълноценно на здравословното хранене!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: