Начин на приготвяне
Във заврялата вода добавяме 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. шарлан. Старателно измиваме просото 3-5 пъти, докато водата му стане бистра, нарязваме чушката на ситно и всичко заедно варим около 20 минути, като често разбъркваме.
След като варивото се свари, го преместваме от котлона, оставяме го да се охлади и сгъсти.
През това време нарязваме на ситно магданоза и копъра, премахваме костилките на маслините и ги нарязваме на ситно, измиваме слънчогледовите семки.
В каната на блендер с мощност 1000 W изсипваме варивото, зеленините, маслините, семките, подправяме със сол, чубрица, шарена сол на вкус.
Пасираме и пастета е готов. Вкусния и здравословен пастет може да се намаже върху препечен пълнозърнест хляб и не само!
Чудно вкусно!