Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Бриош с кисело мляко

Бриош с кисело мляко

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бриош с кисело мляко
Снимка: marcheva14
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
7
"Един бриош с кисело мляко, много възможности за хапване - за сутрешна или следобедна закуска, за из път, за училище"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 100 мл топло
  • свежа мая - 15 г (7 г суха)
  • кисело мляко - 125 г стайна температура
  • захар - 100 г кристал
  • олио - 80 мл
  • яйца - 1 бр. стайна температура
  • ванилия - 2 бр. (0.2 г)
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • брашно манитоба - 250 г
  • брашно - 250 г бяло, обикновено
  • разтопено масло - около 30 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;

Дълбока форма, добре намаслена с парче меко масло;

Може да се работи изцяло с миксер.

В купа на миксера се изсипва топлото мляко, маята, разбърква се и се прибавя киселото мляко. Отново се разбърква и се добавя захарта, олиото, яйцето, ванилията и настърганата кора от лимон.

Цялата смес се разбърква с перките на миксера и по-малко започва да се добавят двата вида брашно, предварително разбъркани, за да се уеднаквят.

Разбиване продължава на средна степен на миксера за около 13-15 минути. Получава се много хубава, бяла и гладка топка тесто.

Изважда се от купата на миксера и се поставя в леко намаслена купа с масло, за да втаса, като отгоре с остър нож се разрязва на кръст със страни около 3 см. Покрива се с фолио и се оставя за 1 час.

Втасалото тесто се изважда леко се оформя на дебел фитил, прегъват се краищата му към средата и отново се размесва, след това се оформя отново на топка.

С ножица се отрязват късове около 125 г всеки или да бъдат 7 парчета тесто.

Всяко парче тесто се оформя на гладка топка, като първо от долната страна се събират всичките ѝ краищата, обръща се и с свита длан се търкаля върху много гладка повърхност, примерно мраморна.

Оформят се хубави топчета тесто (в галерията от снимки ще покажа колко хубаво гладки да топките тесто.)

Поставят се едно до друго в дълбоката намаслена форма, покриват се с фолио и се оставят да втасат отново за 30 мин.

Пече се на 170 градуса за около 35-40 минути.

Изваждат се от фурната и всяка топка се намаслява обилно с разтопено масло. След това се обръща върху поднос и обилно се напудря с пудра захар.

Източник: Fatto in casa Benedetta

Рецептата за този вкусен бриош може да се изработи изцяло на ръка, но за по-голямо и бързо удобство съм я работила в миксер.

Брашното Манитоба дава възможност за силна еластичност на тестото и самото тесто става здраво и не се накъсва при работа, но при липса на такова се работи основно с бяло обикновено брашно.

Този Бриош с кисело мляко е подходящ за сутрешната закуска на нашите ученици с чаша топло какаово мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: