Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката, като зелето се нарязва на ситно и задушава докато омекне в загрята мас. После се охлажда и добавят яйцата.
За тестото - замесва се по-твърдо тесто от водата, брашното и солта. Зелникът се приготвя от две големи кори, като всяка е с девет по малки, т.т. две големи топки и осемнадесет по-малки топки тесто.
Взима се една голяма топка и с мазнината и деветте топки се разточват една върху друга. Получават се много пластове. Така се прави и с другата голяма част от тестото.
Тава се намазва с мас и се поставя едната кора, но краищата да са извън тавата, поставя се плънка, после другата кора, но така че да се събере в тавата без да излиза от нея.
Краищата на първата кора, които висят от тавата, се навиват навътре на руло, като се работи с намазнени ръце за да не лепне.
Залива се с останалата мас и се пече в умерена фурна, около 190-200 градуса до златист цвят.
Коментари