Кадаифена торта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
992
710
5902
1
23/09/2018
"Казват, че щастието е в малките неща, но вие в никакъв случай не се колебайте да си отрежете огромно парче уникална кадаифена торта "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 855
  • Преглеждания за месеца96
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топтена форма - 25-26 см

1. Започва се от приготвянето на крема.

Прясното мляко от 800 мл се поставя в тенджера на умерен котлон, да се сгорещи. В купа с телена бъркалка се разбърква брашното, нишестето и жълтъкът. Добавят се и 200 мл студено прясно мляко, за да се разтвори. След като млякото е достигнало точка на кипене сместа с брашното се излива. Сварява се гъст крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавят двете ванилии. Пресипва се в широка купа, покрива се с фолио и се оставя напълно да се охлади.

2. Измерва се 300 г пресен кадаиф. В широк и дълбок тиган се разтопява маслото и захарта. Прибавят се кадаифът и орехите. Започва постоянно да се разбърква, за да не загори по дъното на тигана. Трябва да стане с хубав тъмно-златист цвят, хрупкав, карамелизиран и ухаещ на масло.

Тази процедура се извършва на 5 степен на котлона от възможни девет. Времето за печене на кадаифа е бавно, около 20 до 30 мин. Разбърквах го постоянно с една вилица, като внимавах да не нараня тигана с дървена шпатула. След като добие цвят се сваля от котлона.

3. Сметаната се разбива до твърди върхове в голяма купа. Към нея на порции се прибавя охладения крем, като се разбива с миксер на слаба степен.

4. Половината от кадаифа се посипва във форма, притиска се, заглажда се. Върху него се изсипва сметановия крем, а отгоре се завършва с другата част на кадаифа.

Тортата се оставя за 1 нощ в хладилник Преди поднасяне се декорира с малко нарязан на едро шамфъстък.

Източник: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com

Получава се разкошна кадаифена торта, точно с изключително нежен, хрупкав кадаиф и разкошен пухкав крем. Както споделя авторката на рецептата, нарязването на тортени парчета е изключително трудно.

Първото парче успях да го срежа, но след това е почти невъзможно, защото тортата няма твърда основа и бързо се разпада. Следващите парчета съвсем спокойно може да се поднесат във формата на топки, като се загребва със сладоледена лъжица.

За ядки съм ползвала натрошени на по-едри парчета лешници. За ванилия съм ползвала - течна ванилия, екстракт, но това не е толкова от значение. За кадаиф съм ползвала суров турски кадаиф.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар