Начин на приготвяне
Почистваме лука, измиваме и нарязваме.
В подходящ съд за пържене (използваме тиган или касерола) наливаме олиото. Слагаме лука, щипка сол и малко вода (за да омекне по-хубаво лукът).
Задушаваме и като изври течността, запържваме добре и прибавяме кетчуп или доматено пюре, черен пипер на вкус, чубрица на вкус и захар.
Сипваме и натрошено сирене. Разбъркваме и като се смесят съставките, дръпваме съда от котлона.
В отделна купичка разбиваме яйцата (2 бр.) и изливаме при лука. Разбъркваме добре и слагаме отново на котлона. Пържим до сгъстяване.
Сервираме пърженицата топла или охладена с нарязани ситно свежи листа магданоз и цяла люта пиперка.