Начин на приготвяне
Хайверът от мойва е полезен за организма продукт, който съдържа витамини от В групата, както и витамините D, A и E. Лесно смилаем, той подпомага за подсилване на имунната система, зрението и укрепва кръвоносните съдове.
Този рибен дар е богат на минерали, йод и фосфор, съдържа калий, калций, желязо, магнезий, цинк и др.
Тарамата можете да приготвите както от червен, така и от черен хайвер.
Изсипваме съдържанието на хайвера от кутийката в купа, към която прибавяме лимоновия сок и малко сол на вкус (този хайвер е с малко по- безсолен вкус).
Пасираме продуктите до хомогенност.
За приготвянето на разядката, предпочитам специфичния аромат на домашно изпечения хляб от царевично брашно.
За целта блендираме препечените филийки и готовата галетата прибавяме към пасираната смес.
Червеният лук нарязваме на парченца. Настъргваме на ситно и кората на лайма. Прибавяме ги към тарамата, като пасираме отново.
На тънка струя и при непрекъснато разбиване доливаме от растителната мазнина.
Ако сместа ни се окаже по-рядка, добавяме още от галетата, като се съобразяваме с факта, че във времето, в което тарамата отлежава, тя се сгъстява допълнително.
След постигане на желаната консистенция и вкус, оставяме тарамата в хладилник за 1-2 часа, за да позволим на съставките и ароматите да се слеят.
Поднасяме добре охладен, върху препечена филийка бял хляб, намазан тънко с масло.
Аранжираме Тарама хайвер от мойва с резенчета лук, листенце магданоз и малко от рибните яйчени зрънца.
Питието е ясно - подходящо за случая е водката.
Съвет: Инструкциите за състава на истинския хайвер е, че неговата миризма трябва да е неутрална, а не мирише на риба. При консумация зрънцата трябва да се спукат в устата ви и да се разтворят бързо.
Ако обвивката им има хрупкава и зърниста структура, можем да сме сигурни, че хайверът е фалшив.