Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пилаф»Пилаф с агнешка кайма

Пилаф с агнешка кайма

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пилаф с агнешка кайма
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Един от специалитети на арабската кухня - пилаф с агнешка кайма и малко хариса, за ценителите на пикантните подправки"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • зехтин - 2 с.л.
  • бадеми - 30 бр. белени
  • бадеми - 30 г счукани (необелени)
  • сол - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • бахар - 1 - 2 зърна смлени
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л. подправка за ориз
  • магданоз - 1/2 връзка наситнен
  • агнешка кайма - 500 г
  • хариса - 1/4 ч.л. подправка към агнешко
  • масло - 3 с.л.
  • ориз - 2 ч.ч. балдо
  • вода - 4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера се сипват 2 с.л. зехтин, прибавя се наситнен лук и се задушава за около 3/4 мин. Добавят се каймата и белените бадеми, както и половин ч.ч. вода.

Разбърква се, докато стане на трохи. Прибавят се и необелените бадеми, сол, черен пипер, хариса и наситнен магданоз. Оставя се да къкри в тигана, докато остане напълно на мазнина, до суха смес.

В чиста тенджера се поставя маслото да се разтопи, добавя се и оризът. Разбърква се за няколко минути, докато стане стъклен и се налива водата, подправката за ориз и се посолява на вкус. Похлупва се с капак и се оставя да къкри на слаб котлон, до сваряването му. Ако е необходимо се добавя още малко вода, но след като е напълно готов трябва да е напълно сух и рохкав.

В керамична кръгла форма на дъното се разпределя сготвената агнешка кайма. Заглажда се и отгоре се изсипва ориза и леко се притиска до плътност. Пилафът се поставя в голяма сервизна чиния и се обръща.

Отчупва се и се сервира със сервизна лъжица, въпреки че по традиция в арабските страни се отчупва с трите пръста на дясната ръка.

Източник: Nikcin Esrefova

Подправка Хариса - люта арабска подправка от дребни люти чушки, смлян чесън, кориандър, кимион, лимонов сок, зехтин, ким и морска сол. Продава се в бурканчета в арабските магазини.

За подправката Хариса има приятна легенда. По времето на Великите географски открития кораб, пълен с люти чушлета, по-люти от известния до момента черен пипер, бива принуден от пиратите да акостира около бреговете на Алжир. Жена с името Хариса се осмелява да закупи от стоката и забърква сос от лютите чушки, като добавя чесън, кориандър и зехтин. Пътуващ арабски шейх опитва пикантната смес и много я харесва и така сосът хариса от Средиземноморието триумфира в Близкия Изток.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: