Начин на приготвяне
Към брашното се прибавя солта и пресявате. Правите кладенче в него и прибавяте гриса. Към хладкото мляко добавяте меда и сухата мая. Разбърквате и оставяте маята да се подхрани и активира.
Изсипвате в кладенчето от брашно и добавяте разбитото яйце, киселото мляко и олиото. Замесвате меко еластично и нелепнещо тесто. Оставете го да втаса на топло около един час в леко намазнен съд и покрито с чиста кърпа или намаслено стреч фолио.
Щом тестото е утроило обема си, леко го премесете и разделете на 4 топки с големината на съда, в който ще печете. Едната, която ще се използва за основа, трябва да е по-голяма.
Докато тестото отпочива, приготвям плънката. Почистваме и нарязваме на ситно измития лук, задушаваме го в маслото. Добавяме нарязаните на ситно морков и чушка, каймата и накрая гъбите.
Подправяме с червен пипер и сол, като задушаваме, докато остане на мазнина. Овкусяваме готовата плънка с черния пипер и джоджена. Оставяме настрана, за да изстине и се връщаме към оформяне на тестото.
Разточваме първо голямото топче от тесто с дебелина около 5 мм., като краищата оставяме извън диаметъра на тавата.
Плънката я разделям на 3 порции. Първата я поставям върху основната. Следва втора разточена на тънко кора, която е с диаметъра на тавата и втора порция от плънката.
Трета разточена кора и последваща плънка. Завършваме с последната точена кора, която с остър нож надупчваме, за да излиза парата от плънката, а с основната кора загръщаме краищата на лучника.
Намазан с разбит жълтък, и покрит с фолио, слагам в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 50 минути. Вече готов и изпечен, махам фолиото, за да се зачерви и отгоре.