Бутер баница с домашно точени кори

marcheva14marcheva14Мастър Шеф95471057621
22/11/2018
"Ако може да прави бутер баница с домашно точени кори - ожени се за нея "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 302
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г бяло
  • брашно - 500 г Манитоба
  • вода - 400 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 500 г на стайна температура
  • сирене - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • фурна - 200 градуса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плоска тава, покрита с хартия за печене

В купата на миксера се изсипва 800 г от двата вида брашно и водата. Замесва се тесто за около 10 мин. След това се оставя в купата и се включва най-бавната степен, която спира след два оборота, тестото почива и отново се включва, да го измесва.

По този начин се развива глутенът в тестото. По време на измесването се добавя и другото количество брашно. Ако е прекалено сухо, както при мен, се добавя 50-70 мл вода, не е толкова от значение. Получава се гладко и меко тесто. Завива се във фолио и се оставя за около 1 час. Така ще бухне от само себе си и ще се получи гладка, мека топка тесто, удобна за работа. Тестото се дели на 4 равни части, ползвах кантарче за измерване.

Всяка част се разточва върху малко брашно, като се поръсва и отгоре. Трябва да се разточи на възможно най-голяма и тънка кора, около 4-5 разтворени длани. Маслото се разделя основно на четири части , за всяка кора, като се оставя малко за допълнително намазване.

Част от маслото се намазва, може и с ръка из цялото тестото. Двата края на кората се прехвърлят навътре към средата и се намазват с масло.

Прегъват се и горните краища към средата и също се намазват с масло. Отново се прегъва и отново се намазва всеки път. Така се процедира, докато се образува кубче тесто. По този начин се разточват и намазват другите теста.

Оформят се на дискове, завиват се във фолио и се оставят в хладилник за 2 час. Охладеното тесто/диск се дели на две, това е за удобство, но може и да не се дели. Разточва се на немного голяма кора, около 3 разтворени длани.

Сега не е толкова от значение колко тънко ще се разточи тестото, защото то вече е многолистно тесто. Леко с ръка, или с обратната страна на лъжица, се намазва с масло.

От едната страна се поставя плънка от сиренето и яйцата. Разпределя се и се навива на руло. Поставя се в тавата за печене, като се завива във формата на охлюв. Следват другите теста да се разточат, поставя се плънка и се следва завиване около предишните тест, като има и малко разстояние между рулата, за по-добро изпичане на бутер тестото.

Бутер баницата се намазва с разбито яйце. Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване. Изпечената баница след като се извади от фурната, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Източник: Петя Аргирова - uhaena.blogspot.com

Посочила съм рецептата с дадените количества, както са посочени от Петя Аргирова.

Това количество за моето домакинство е огромно, затова ги разделих на две.

Ползвала съм да вида брашна, но рецептата е показана да се работи с бяло обикновено брашно, не е задължително да се ползва брашно Манитоба.

За плънка съм ползвала 250 г Рикота, разбита с едно яйце и 1/2 ч.л. сол, за мен това е по-удачната плънка от сиренето, по избор е.

Ползвала съм стационарен миксер за по-голямо удобство, но тестото съвсем спокойно може да се измеси на ръка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар