Начин на приготвяне
Форма за кейк 25/35/15 см се застила с фолио или хартия за печене, но така че да има и дръжки извън формата.
Почистват се ябълките само от опашките и се нарязват на кубчета заедно с корите и семенната част. Сливите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета.
Изсипват се в дълбока тенджера, добавя се водата. Кипват се и се оставят на умерен котлон за около 20 минути или докато омекнат плодовете. Свалят се от котлона и се поставят в робот/блендер и се пасира до плодово пюре.
Сместа се поставя в голяма цедка и се прецежда. В този момент трябва да се прояви търпение, защото сместа е гъста и се прецежда бавно, но се помага с шпатула, като се разбърква по дъното на цедката за по-бързото ѝ оттичане.
Трябва да остане плод около 150 г или 2 по-големи шепи. Сокът /сиропът се връща в чиста и суха тенджера, поставя се на умерен котлон, прибавя се индришето, ванилията и пектинът, разбъркан със захарта. Оставя се да къкри при непрекъснато разбъркване, докато започне да пада на парчета от лъжицата - това е около 50-55 мин.
Не трябва да се спира разбъркването, защото залепва за дъното на тенджерата веднага, а това е така, защото е гъст и тежък. Сваля се от котлона, отстранява се индришето и сместа се изсипва във формата. Не се завива с фолиото, оставя се да вземе въздух. Оставя се за едно денонощие да хване калъп.
След това време се обръща върху покрита с хартия за печене дъска. Отстранява се хартията, с която е покрит, и се оставя на въздух за 2/3 дни - да хване коричка.
Парчето мармалад може да се разреже през половината или цяло и се завива плътно в хартия за печене.
Ябълковият мармалад се съхранява се в кутия за 6 месеца в хладилник или прохладно място.
Източник: angellovescooking.blogspot.com
След като приготвих мармалада, нарязах на кубчета няколко филийки и овалях в кокосови стърготини, получиха се чудесни малки бонбони с разкошен леко кисело-сладникав вкус, а друга част от него вложих в козуначени кифли. Той не разлигави тестото, не се разтече и се държи точно като хубав вкусен мармалад.