Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Ябълков мармалад на калъп с малко сини сливи

Ябълков мармалад на калъп с малко сини сливи

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Ябълков мармалад на калъп с малко сини сливи
Снимка: marcheva14
1 / 2
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
130 мин.
"Вкусен ябълков мармалад за зимата, от който може да си направите бонбони или да оставите като цяло парче"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1.7 кг
  • сини сливи - 300 г
  • захар - 800 г
  • индрише - 1 - 2 листа
  • ябълков пектин - 40 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • вода - 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Форма за кейк 25/35/15 см се застила с фолио или хартия за печене, но така че да има и дръжки извън формата.

Почистват се ябълките само от опашките и се нарязват на кубчета заедно с корите и семенната част. Сливите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета.

Изсипват се в дълбока тенджера, добавя се водата. Кипват се и се оставят на умерен котлон за около 20 минути или докато омекнат плодовете. Свалят се от котлона и се поставят в робот/блендер и се пасира до плодово пюре.

Сместа се поставя в голяма цедка и се прецежда. В този момент трябва да се прояви търпение, защото сместа е гъста и се прецежда бавно, но се помага с шпатула, като се разбърква по дъното на цедката за по-бързото ѝ оттичане.

Трябва да остане плод около 150 г или 2 по-големи шепи. Сокът /сиропът се връща в чиста и суха тенджера, поставя се на умерен котлон, прибавя се индришето, ванилията и пектинът, разбъркан със захарта. Оставя се да къкри при непрекъснато разбъркване, докато започне да пада на парчета от лъжицата - това е около 50-55 мин.

Не трябва да се спира разбъркването, защото залепва за дъното на тенджерата веднага, а това е така, защото е гъст и тежък. Сваля се от котлона, отстранява се индришето и сместа се изсипва във формата. Не се завива с фолиото, оставя се да вземе въздух. Оставя се за едно денонощие да хване калъп.

След това време се обръща върху покрита с хартия за печене дъска. Отстранява се хартията, с която е покрит, и се оставя на въздух за 2/3 дни - да хване коричка.

Парчето мармалад може да се разреже през половината или цяло и се завива плътно в хартия за печене.

Ябълковият мармалад се съхранява се в кутия за 6 месеца в хладилник или прохладно място.

Източник: angellovescooking.blogspot.com

След като приготвих мармалада, нарязах на кубчета няколко филийки и овалях в кокосови стърготини, получиха се чудесни малки бонбони с разкошен леко кисело-сладникав вкус, а друга част от него вложих в козуначени кифли. Той не разлигави тестото, не се разтече и се държи точно като хубав вкусен мармалад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: