Начин на приготвяне
Измийте шипките, разрежете ги на две, премахнете семената и власинките и пак измийте.
Добавете вода към шипките, колкото да се покрият, и варете за около 1-2 часа до омекване.
През това време почистете сините сливи от костилки, нарежете ги и ги сипете в друга тенджера.
Добавете захарта към сливите и оставете за 6-8 часа.
Махнете тенджерата с шипките от котлона и я оставете да престои 6-8 часа.
Сложете тенджерата със сливите на котлона и варете за около 15-20 минути.
През това време претрийте шипките през сито.
Махнете сливите от котлона, пасирайте ги, добавете пюрето от шипки, върнете тенджерата на котлона да заври сладкото от сливи.
Варете мармалада с шипки до сгъстяване, като често се разбърква.
Сипете горещия мармалад от сини сливи и шипки в бурканчета, затворете ги и обърнете с капачката надолу.
В сезона на сливите пробвайте непременно и тези подбрани рецепти за сладко от сливи или научи как се съхраняват сливи.