Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Картофена салата»Средиземноморска картофена салата

Средиземноморска картофена салата

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Средиземноморска картофена салата
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • червен лук - 1 глава
  • каперси - 2 ч.л.
  • аншоа - 2 филета
  • маслини - 80 г без костилка (зелени)
  • магданоз - 2 с.л. пресен
  • риган - 1 ч.л. пресен
  • За дресинга
  • зехтин - 5 с.л.
  • лимони - сок от 1 бр.
  • сол - на вкус (аншоата, маслините и каперсите са солени компоненти)
  • мак - 1 к.л. семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и обелваме картофите. Нарязваме ги на кубчета и ги поставяме в подходяща купа за микровълнова фурна. В нея сипваме три пръста вода и варим картофите на пълна мощност за 10 минути.

Когато станат готови ги прехвърляме в купа със студена вода и изплакваме. Оставяме ги да се отцедят.

Маслините нарязваме на шайби, а магданоза и ригана на ситно. Аншоата и каперсите режем на ситно, като можем да оставим няколко пъпки за аранжиране. Лука нарязваме на полумесеци.

Приготвяме и салатения дресинг, като смесваме зехтина и изцедения лимонов сок. Разбиваме добре и прибавяме наситнените каперси и аншоата.

Продължаваме да разбиваме, докато съставките се смесят добре. Добавяме магданоза, ригана и семената от мак. Поставяме дресинга в хладилник за около 30 минути. С салатиера поставяме картофените кубчета, лука, пъпки от каперсите (1/2 ч.л.) и малко от зелените подправки.

Разбъркваме внимателни съставките. Заливаме със салатения дресинг непосредствено преди консумация.

Подходяща комбинация като гарнитура към основни ястия или като салата към морски блюда. Страхотна картофена салата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: