Гръцки спаначник (Спанакопита)

Гръцки спаначник (Спанакопита)

24/11/2018
"Като всеки класически спаначник, и спанакопитата е страхотна, поднесена с айрян"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 662
  • Преглеждания за месеца455
  • Преглеждания за седмицата138
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Попарете измитите и почистени спаначени листа за 3 минути във вряща вода. Отцедете добре.

2. Накълцайте магданоза и зеления лук и смесете със спанака, след това добавете натрошеното сирене и черен пипер на вкус. Ако е нужно сложете и малко сол. Накрая прибавете и леко разбитите яйца и разбъркайте.

3. Разтопете маслото и намажете с малко от него тавичка с диаметър 22-24 см. Може и да покриете с хартия за печене.

4. Положете една кора и оставете 4-те краища да излизат и стърчат от тавичката. Намажете обилно с разтопено масло и положете втора и трета кора (на кръст) мажете и тях с масло и разпределете по-голямата част от плънката върху тях.

Положете отгоре и останалите три кори на същия принцип. Разпределете и останалата плънка.

5. Стърчащите краища подгънете навътре и намажете баницата с останалото масло.

6. Изпечете Спанакопитата в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар