Начин на приготвяне
Направете тестото, като предварително стриете маслото с брашното с пръсти, докато се образуват трохи. Сипете солта и захарта в затопленото мляко, добавете и 80 мл вода. Сипете млякото в брашното и замесете тесто.
Разделете тестото на 12 топчета с еднаква големина. Подредете ги в намазнена с олио тава. Намажете ги с олио, покрийте с кърпа и оставете за около час.
Междувременно нарежете лука и чесъна за плънката. Загрейте 1 с.л. олио в тиган и запържете лука за около 3 мин. Добавете телешката кайма и бъркайте и натискайте, докато се запържи и стане на дребни трохи. Овкусете каймата с подправките. Пържете около 15 мин или докато трохите кайма останат само на мазнина. Отстранете от огъня и оставете плънката да изстине.
Разточете топките тесто на тънки правоъгълници. Поставете от изстиналата плънка в средата и сгънете като писмо или първо от двете страни по дължина и след това прихлупете долната и горната част на правоъгълника.
Намажете грил тиган с олио и изпечете питките на умерена температура за по около 7-8 мин от всяка страна.
Вариации: В плънката при пърженето на каймата може да добавите нарязано на дребно зеле. След като изстине плънката, може да добавите разбити яйца.
Рецептата е адаптирана от bonapeti.bg