Муртабак

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Муртабак3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Просто трябва да го опитате, защото с думи трудно можем да опишем колко е вкусно"

Необходими Продукти

  • ЗА 12 ТОПЧЕТА ТЕСТО
  • брашно - 400 г
  • гхи - 50 г или масло
  • прясно мляко - 125 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 80 мл.
  • олио - за намазване
  • ПЛЪНКА ЗА 6 ТОПКИ
  • телешка кайма - 400 г
  • лук - 1 глава, малка
  • чесън - 2 скилидки
  • джинджифил - 1 ч.л. смлян
  • куркума - 1/2 ч.л
  • пипер - 1 ч.л черен
  • чили - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете тестото, като предварително стриете маслото с брашното с пръсти, докато се образуват трохи. Сипете солта и захарта в затопленото мляко, добавете и 80 мл вода. Сипете млякото в брашното и замесете тесто.

Разделете тестото на 12 топчета с еднаква големина. Подредете ги в намазнена с олио тава. Намажете ги с олио, покрийте с кърпа и оставете за около час.

Междувременно нарежете лука и чесъна за плънката. Загрейте 1 с.л. олио в тиган и запържете лука за около 3 мин. Добавете телешката кайма и бъркайте и натискайте, докато се запържи и стане на дребни трохи. Овкусете каймата с подправките. Пържете около 15 мин или докато трохите кайма останат само на мазнина. Отстранете от огъня и оставете плънката да изстине.

Разточете топките тесто на тънки правоъгълници. Поставете от изстиналата плънка в средата и сгънете като писмо или първо от двете страни по дължина и след това прихлупете долната и горната част на правоъгълника.

Намажете грил тиган с олио и изпечете питките на умерена температура за по около 7-8 мин от всяка страна.

Вариации: В плънката при пърженето на каймата може да добавите нарязано на дребно зеле. След като изстине плънката, може да добавите разбити яйца.

Рецептата е адаптирана от bonapeti.bg

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: