Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Базово тесто за пици, пай и питки

Базово тесто за пици, пай и питки

Базово тесто за пици, пай и питки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Всяка домакиня трябва да знае изпитана рецепта за базово тесто за пици, пай и питки"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг.
  • прясно мляко - 400 мл.
  • кисело мляко - 200 мл.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло прясно мляко. Прибавете захарта и 1-2 с.л. брашно.

Разбъркайте, покрийте съда и оставете на топло, за да се активира маята.

Пресейте брашното. Направете кладенче. Разбийте яйцата с киселото мляко и останалото прясно мляко. Добавете солта и олиото. Изсипете сместа в кладенчето, добавете и бухналата мая. Разбъркайте, след което омесете меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

Ако е необходимо, може да добавите още брашно.

Ако тестото ще се се използва веднага, трябва да се остави на топло, за да втаса и удвои обема си.

Ако ще го използвате в друг момент, може да го сложите в найлонова торбичка, предварително намазнена с олио, като се съобразите, че тестото ще бухне и го поставите в хладилник.

Може да приготвите питки, пица, пай, кифлички и други закуски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: