Начин на приготвяне
Разтворете маята в топло прясно мляко. Прибавете захарта и 1-2 с.л. брашно.
Разбъркайте, покрийте съда и оставете на топло, за да се активира маята.
Пресейте брашното. Направете кладенче. Разбийте яйцата с киселото мляко и останалото прясно мляко. Добавете солта и олиото. Изсипете сместа в кладенчето, добавете и бухналата мая. Разбъркайте, след което омесете меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
Ако е необходимо, може да добавите още брашно.
Ако тестото ще се се използва веднага, трябва да се остави на топло, за да втаса и удвои обема си.
Ако ще го използвате в друг момент, може да го сложите в найлонова торбичка, предварително намазнена с олио, като се съобразите, че тестото ще бухне и го поставите в хладилник.
Може да приготвите питки, пица, пай, кифлички и други закуски.