Начин на приготвяне
Слагаме маслото в тенджера да се разтопи. Към него добавяме настъргания морков и след като се запържи, прибавяме ситно нарязания лук. Когато лукът също добие златист цвят, добавяме бульона от свареното пилешко месо.
Изсипваме картофите и оставяме да ври, докато те омекнат. После прибавяме накъсаното или нарязано на кубчета пилешко месо, фидето и ситно нарязаното доматче. Ако доматът е по-голям, може да нарежете само половината.
Подправяме със сол на вкус и варим още около 10 минути до готовност на фидето. След като пилешката супа ни е готова, я оставяме да къкри на печката и преминаваме към застройката. В една купичка разбиваме млякото, жълтъците и брашното, слагаме ги за малко на котлона при непрекъснато бъркане, за да не загорят.
После прехвърляме 1/3 от супата в купата със застройката на бавна струя, а след това я връщаме обратно в тенджерата. Слагам само жълтъците, защото я застройвам топла, а в такъв случай белтъците лесно се пресичат. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Тази здравословна супа приготвя моята любима баба и е неповторим спомен от детството, а вкусът се помни винаги! Аз слагам филе, защото не обичам супата да става много мазна, по желание може да добавите, която част от пилето пожелаете. Добър апетит!