Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Печена тиква с празнична плънка

Печена тиква с празнична плънка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печена тиква с празнична плънка
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"По какво се познава, че е празник ли - по празничната плънка на печената тиква"

Необходими Продукти

  • сини сливи - 50 г сушени
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • сушени кайсии - 30 г
  • стафиди - 50 г
  • фурми - 6 бр.
  • сладко от зрели смокини - 8 бр., от плодовете
  • ябълки - 1/2 бр. нарязана на парченца
  • круши - 1/2 бр. нарязана на парченца
  • дюли - 1/2 бр. нарязана на парченца
  • ядки - 200 г сурови бадеми, лешници и орехи
  • канела - 2 пръчици
  • карамфил - 10 бр.
  • канела - 2 к.л. за поръсване
  • мед - 4 с.л.
  • сладко от зрели смокини - 2 с.л. от сиропа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквата и внимателно я разрязваме на две части. Изчистваме вътрешността на тиквата от семки и я намазваме с мед.

Нарязваме на кубчета сушените и пресни плодове.

Суровите ядки сме накиснали предварително от вечерта. Обелваме бадемите и нарязваме всички на едри парченца.

Стафидите накисваме в малко хладка вода или коняк.

В купа смесваме всички съставки, разпределяме ги на две части и напълваме вътрешността на тиквените резени.

Отгоре поставяме плодовете от смокиновото сладко, разполовени на две части. Заливаме със сиропа и поставяме пръчиците канела.

Забождаме гвоздейчета карамфил около плънката.

Подреждаме двете парчета тиква в подходяща според големината им тава. Покриваме я с алуминиево фолио.

Печем в предварително загрята на 200°C фурна за около 50 минути (моята тиква беше малка).

Поднасяме печената тиква охладена и поръсена с малко канела и мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: