Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Празнична пълнена тиква със сушени плодове

Празнична пълнена тиква със сушени плодове

Празнична пълнена тиква със сушени плодове
Снимка: Илиана Балканска
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
10
"Цяло лято чакаме тиквата да узрее, за да я напълним с най-ароматните сушени плодове и да приготвим този великолепен десерт"

Необходими Продукти

  • тиква - 1/2 малка цигулка
  • червени боровинки - 100 г сушени
  • стафиди - 100 г
  • сини сливи - 100 г сушени, нарязани на едро
  • кайсии - 100 г сушени, нарязани на едро
  • фурми - 100 г без костилки, нарязани на едро
  • орехи - 100 г сурови, нарязани
  • канела - 1 ч.л.
  • мед - 100 г пчелен
  • коняк - 50 мл или ром
  • ябълки - 300 г нарязани на кубчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме сушените плодове, орехите и нарязаните ябълки.

Добавяме канелата, пчелния мед и алкохола и разбъркваме всичко.

Прибираме в хладилника за 15 минути.

Загряваме фурната на 200 °C.

За пълнене ще използваме долната тумбеста част на тиквата, която почистваме от семките.

Изрязваме капаче на ароматната пълнена тиква, което увиваме в алуминиево фолио.

Напълваме тиквата с плънката и я похлупваме с капачето.

Прехвърляме пълнената тиква в тава и печем 2 часа.

След това сваляме капачето и допичаме празничната пълнена тиква със сушени плодове още 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: