Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Турски мокър кекс с орехи и кокос

Турски мокър кекс с орехи и кокос

Турски мокър кекс с орехи и кокос
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Че е мокър, мокър е, но освен това е и невероятно вкусен, затова да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. домашни
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 180 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - 2 - 3 с.л. тъмно
  • олио - 100 мл
  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • орехи - 1 шепа
  • какосови стърготини - 2 с.л.
  • ЗАЛИВКА
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • инстантно кафе - 3 в 1
  • за намазване
  • нутела - 3 с.л.
  • крем ванилия - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нов прочит на турски мокър кекс, просто импровизация, но вкусна. В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер. Добавя се ванилия, олио и прясно мляко.

Разбърква се с лъжица. Смесва се чаша брашно с бакпулвера и пресяваме в яйчената смес. Добавя се и втората чаша брашно с какаото и се разбърква добре.

Преценете дали има нужда от още брашно и ако е рядко добавете още малко за кексова смес. Сипва се върху хартия за печене в малка тавичка с диаметър 24 см. Отгоре се поръсва с едро нарязани орехови ядки.

Печем кекса в загрята фурна 180 градуса до суха клечка, при мен около 35 минути. Изважда се от тавата върху решетка, хартията се сваля. С къдрав нож се реже отгоре капаче, може да опитате на вкус.

Приготвя се заливка, като се загрява прясно мляко със захар и добавяме разтворимо пакетче 3 в 1. Кексът се поставя в поднос и с лъжица се залива.

В купа се смесва шоколадов крем Нутела с топъл ванилов крем. Разбърква се и заливаме кекса с лъжица леко да се стича.

Декорира се кекса с орехова ядка и кокосови стърготини. Оставяме да се охлади и тогава се нарязва на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: