Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват на пяна в купата, в която ще се разбърква кексът. Прибавя се козето прясно мляко при продължително бъркане с миксер.
Лимецовото брашно се изсипва в отделна купа. Прибавя се бакпулверът, ваниловата захар и какаото. Разбърква се много добре и постепенно се прибавя към сместа.
Най-накрая се прибавя олиото.
Сместа се разбърква до получаване на хомогенност, след което се изсипва в предварително намазана с олио тава.
Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
За заливката:
Козето прясно мляко и маслото се слагат в млековарка. Кафявата захар се разбърква със захарта и се прибавя към млякото.
Вари се до разтопяване на захарта при периодично разбъркване.
След като кексът се изпече, се изважда от фурната и се оставя да изстине за 10 мин., след което се нарязва на квадрати.
Полива се със заливката.
На всяко парче от кекса се поръсва шам фъстък и се слага половин орехова ядка.
Лимецовият Ислак кек (Турски мокър кекс) е готов.