Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лимецов Ислак кек (Турски мокър кекс)

Лимецов Ислак кек (Турски мокър кекс)

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецов Ислак кек (Турски мокър кекс)
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
05/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Сочен и неустоимо вкусен - това е турският мокър кекс"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • лимецово брашно - 400 г
  • яйца - 6 бр.
  • кафява захар влажна - 400 г
  • козе прясно мляко - 600 мл
  • олио - 200 мл. + 3 с.л. за намазване на тавата
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче (10 г)
  • какао - 6 с.л.
  • За заливката
  • козе прясно мляко - 300 мл.
  • масло - 100 г
  • кафява захар - 150 г кристална
  • какао - 3 с.л.
  • За поръсване
  • шамфъстък - 50 г смлян
  • орехи - 100 г цели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват на пяна в купата, в която ще се разбърква кексът. Прибавя се козето прясно мляко при продължително бъркане с миксер.

Лимецовото брашно се изсипва в отделна купа. Прибавя се бакпулверът, ваниловата захар и какаото. Разбърква се много добре и постепенно се прибавя към сместа.

Най-накрая се прибавя олиото.

Сместа се разбърква до получаване на хомогенност, след което се изсипва в предварително намазана с олио тава.

Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.

За заливката:

Козето прясно мляко и маслото се слагат в млековарка. Кафявата захар се разбърква със захарта и се прибавя към млякото.

Вари се до разтопяване на захарта при периодично разбъркване.

След като кексът се изпече, се изважда от фурната и се оставя да изстине за 10 мин., след което се нарязва на квадрати.

Полива се със заливката.

На всяко парче от кекса се поръсва шам фъстък и се слага половин орехова ядка.

Лимецовият Ислак кек (Турски мокър кекс) е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: