Начин на приготвяне
Старателно почистете мидите от мустачки и твърди образувания по черупката. Тези със наранени и счупени черупки изхвърлете, те не са годни за консумация.
Поставете морските дарове в тенджера заедно с 2 дафинови листа, залейте с бялото вино, захлупете плътно с капак и включете котлона на максимална степен. Щом достигне температура и течността заври, отбройте 2 минути, като през това време разклащате тенджерата периодично.
След като всички миди са се отворили, отстранете от огъня и прецедете от бульона, като запазите 1 ч.ч. от него - той е съставен от виното и морска вода, която са отделили мидите.
Щом се охладят морските дарове, извадете ядките от черупките и ги разпределете в удобни за вас съдове, тарелки, които да можете да затворите херметически впоследствие.
Идва ред на изготвянето на маринатата ескабеш. За нея нарежете на тънки филийки скилидките чесън и ги запържете в загретия на умерен огън зехтин заедно с останалото дафиново листо. Щом чесънчето започне да става златисто, веднага отстранете от огъня и сипете двата вида червен пипер - пушен и нормален. Разбъркайте за кратко и налейте оцета и запазеният бульон от мидите.
Сложете и зрънцата черен пипер и отново разбъркайте. С тази марината залейте мидите в приготвените съдчета. Тя трябва да ги покрива.
Оставете да се охлади напълно, затворете херметически и приберете в хладилник за 1 денонощие преди да консумирате.
Така приготвените миди Ескабеш са идеални за аперитив по всяко време с чаша бяло вино. Може да ги съхранявате до няколко седмици в хладилник и винаги да са ви под ръка, когато желаете мезенце или искате да впечатлите своите гости.
Добър апетит!