Начин на приготвяне
Бадемите леко се запичат във фурна на 180 градуса. Изваждат се, охлаждат се и с нож се нарязват на едро.
В касерола се изсипва захарта и 1 с.л. вода. Оставя се на умерена температура да се получи приятно златист карамел. В последният момент се изсипват бадемите, разбърква се и се сваля от котлона. Цялата смес се изсипва върху намаслена с масло хартия за печене. Оставя се да се охлади напълно, а след това се начупва на парчета и се поставя в блендер. Смила се.
В касерола се изсипва млякото, захарта, семената от шушулката ванилия и оризът. Поставя се на умерен котлон да се свари крем при непрекъснато разбъркване или до готовност на ориза. Сваля се от огъня, охлажда се напълно. Добавя се маскарпонето и се разбърква. Оставя се настрана до ползването му.
В Купа се разбърква брашното, солта, захарта и маслото на кубчета. Работи се с миксер. След като се оформи грубо тесто, се прибавя яйцето и се разбива на ниска скорост да се оформи хубаво маслено тесто. Накрая се прибавя и част от охладения крокан и отново се разбърква. Тестото се завива във фолио и се оставя в хладилник за около 20 мин.
Охладеното тесто се разточва между две хартии за печене. С кръгла форма се изрязват бисквити с диаметър около 7 см. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Отново се охлаждат за около 15 мин.
Пече се на 170 градуса за около 8/10 мин. леко за порозовеят в края. Изваждат се от фурната и се охлаждат напълно.
В касерола се загрява млякото и глюкозата при разбъркване до точка на кипене. Заливат се шоколадовите парчета, изчаква се около 2/3 минути и с пасатор се разбива. Оставя се да се охлади напълно, а след това се оставя в хладилник за около 2 часа, за да стегне.
В подходяща купичка или стъклена чаша се подрежда пласт от млякото с ориз, отгоре се поставя бисквита с крокан, отново мляко с ориз, бисквита и се залива с шоколадов сос. Поръсва се с крокан.
Източник: Chef Павел Павлов - 24 Kitchen