Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Две плоски тави покрити с хартия за печене; Формичка за изрязване, около 4.5 - 5 см; Работи се с миксер.
В купата на миксера или с ръчен такъв се разбива маслото за около 1 минута. Добавя се захарта и се разбива до побеляване за около 2-3 мин. Прибавя се леко разбитото яйце, ванилията и на средна скорост на миксера се разбиват докато се обединят - около 3 мин.
В купа се разбърква брашното с бакпулвера и солта. Добавя се наведнъж към масленото тесто и се разбива на средна скорост на миксера за около 2-3 минути докато се приеме брашното.
Тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот и с ръце се обръща от всички страни. Разделя се на две части и всяка част се увива във фолио и се поставя в хладилник за 20 минути.
След необходимото охлаждане топката тесто се поставя върху хартия за печене, покрива се и с втора такава и с точилка се разточва на кръг с дебелина около 5 мм. Отново тестото се поставя в хладилник за около 15 минути, ако е необходимо.
След като е добре охладено се отлепя горната хартия и с формичка се изрязват кръгчета. Останалото тесто се събира и отново се разточва и се оформят кръгчета. Ако е необходимо се оставя отново в хладилник. Нареждат се върху тавата за печене и се оставят на хладно докато загрее фурната.
В купичка се разбива яйцето с малко сметана и с четка се намазва всяка бисквита. Прави се решетката, която е много характерна за тези бисквити се ползва дървено шишче или клечка за зъби. Леко с шишчето се оформя без да се стига до дъното им. Отново се намазват с яйце.
Пече се на 180 градуса за около 10-12 минути или докато леко се зачервят ръбовете им. Охлаждат се напълно. Бисквитката може да се слепи със сладко от малини или с Дулсе де Лече.
Саблес - бретонската коледна маслена бисквита е чудна!
Източник: joyofbaking
Забележка: Това е класическа френска бисквита, която се приготвя по време на коледните празници. Името Сабле на френски означава пясък т.е. те имат пясъчна структура, деликатна и ронлива. Задължителното при тези бисквити, а и за да са лесно разпознаваеми е да имат лека кръстосана фигура отгоре.
PS: След изваждане на тестото от купата на миксера то е тоста тежко, не е лепливо, но е меко и трудно би се работило с него. Затова се оставя в хладилник и после се работи много добре, не лепи по работния плот. Само съм ги охлаждала веднъж преди да ги поставя във фурната за печене. Сладките са слепени с Дулсе де Лече чрез шприц.
Бисквитите може и да не се слепят, това е по желание. Те и така, самостоятелно, са перфектни с чаша кафе.