Начин на приготвяне
Млякото затоплям и в него натрошавам маята и добавям захарта. Оставям да шупне.
В купа си пресявам брашното, добавям към него солта. В съда, в който ще месим, слагам яйцата, като единия жълтък отделям за намазване и към него добавям малко олио.
При яйцата добавям киселото мляко, олиото и шупналата мая.
Замесвам си средно меко тесто, като не слагам безразборно брашно, а го добавям постепенно. Оставям тестото да втаса за около 1 час.
Премесвам го много леко, само да излезе въздухът от него и го оформям, между платките при оформянето мажа с масло.
Мажа питката с жълтъка, по желание може да поръсите и със сусам. Моята питка втасва във фурната (на около 60) градуса, всяка фурна е различна.
Втасва за около 30 минути и пека на 180 градуса на горен и долен реотан.
След като се запече отгоре, за да не изгаря, я покривам с алуминиево фолио.
Изваждам я и я мажа с масло!
Маслената питка с кисело мляко е готова.