Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслена питка с кисело мляко

Маслена питка с кисело мляко

Маслена питка с кисело мляко
Снимка: Потребител#265737
1 / 2
25/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
5
"Вкусът и ароматът на тази маслена питка ще донесат и във вашия дом чувство на уют, топлина и спокойствие"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • олио - 10 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 6 с.л. (4. 5%)
  • прясно мляко - 350 мл топло
  • прясна мая - 1 кубче
  • масло - не маргарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото затоплям и в него натрошавам маята и добавям захарта. Оставям да шупне.

В купа си пресявам брашното, добавям към него солта. В съда, в който ще месим, слагам яйцата, като единия жълтък отделям за намазване и към него добавям малко олио.

При яйцата добавям киселото мляко, олиото и шупналата мая.

Замесвам си средно меко тесто, като не слагам безразборно брашно, а го добавям постепенно. Оставям тестото да втаса за около 1 час.

Премесвам го много леко, само да излезе въздухът от него и го оформям, между платките при оформянето мажа с масло.

Мажа питката с жълтъка, по желание може да поръсите и със сусам. Моята питка втасва във фурната (на около 60) градуса, всяка фурна е различна.

Втасва за около 30 минути и пека на 180 градуса на горен и долен реотан.

След като се запече отгоре, за да не изгаря, я покривам с алуминиево фолио.

Изваждам я и я мажа с масло!

Маслената питка с кисело мляко е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: