Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Рибна салата»Сельодка под шуба с желатин

Сельодка под шуба с желатин

Сельодка под шуба с желатин2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Класическата Сельодка под шуба идва при вас в един по-ефектен и майсторски вариант с желатин"

Необходими Продукти

  • сельодка - 400 г маринована, розова, филе
  • картофи - 5 бр. едри
  • моркови - 4 бр. едри
  • червено цвекло - 2 глави
  • червен лук - 2 глави
  • майонеза - 400 г
  • желатин - 5 листа или 1 и 1/2 п.
  • яйца - 2 бр.
  • вода - студена
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цвеклото се обелва и се слага да се свари. Картофите се обелват и измиват. Морковите се изчистват и измиват.

Картофите и морковите се варят. На морковите им трябва малко повече време, затова картофите се отстраняват, когато са готови. Зеленчуците се оставят да изстинат.

Желатинът се накисва в студена вода, за да набъбне.

Лукът се почиства. Едната глава лук се нарязва на тънки ивички и се залива с вряща подсолена вода за 1-2 минути. Другата глава се нарязва на ситни кубчета за украса и също може да се залее с вряща подсолена вода, но отделно заради формата, в която е нарязан. Лукът се изцежда и се подсушава с домакинска хартия.

Филето от сельодка се нарязва на ивички и се смесва с лука на ивици. Цвеклото, морковите и картофите се нарязват на ситни кубченца, всеки в отделен съд. Зеленчуците се овкусяват със сол.

След като желатинът се разтвори, се изстисква от водата. Слага се в малка тенджерка на котлона. Разтапя се, като непрекъснато се бърка с тел. Оставя се за малко да поизстине и се смесва с майонезата. Всяка съставка се смесва поотделно с част от майонезата, като се оставя малко от майонезата, с която да се намаже отгоре.

В малка тенджерка с вода се слагат яйцата, за да се сварят. След като заврат, се засичат 10 минути. Изсипва се горещата вода и се сипва студена вода.

Голяма правоъгълна пластмасова купа с плоско дъно се застила с прозрачно домакинско фолио, като краищата на фолиото се оставят да стърчат, за по-лесното изваждане от формата. Най-отдолу се нареждат картофите. Над него пласт морковите. Пласт сельодка с лук. Пласт червено цвекло. Най-отгоре се намазва с останалата майонезата и се изравнява внимателно.

Купата се слага в хладилника за около 2 часа, за да се стегне готовата салата и да придобие специфичния букет от вкусове и аромати.

Изважда се внимателно от купата. Украсява се преди сервирането с нарязаните на ситни кубчета лук, сварените яйца. Отделно се настъргват жълтъците и белтъците на ситно ренде. Сельодката се украсява, като се поръсват редуващи ивици с лук, белтъци и жълтъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: