Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфе»Парфе с желатин и заквасена сметана

Парфе с желатин и заквасена сметана

Парфе с желатин и заквасена сметана
Снимка: Кристиан Александров
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Вкусно парфе за следобедно кафе"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • бакплувер - 1/2 ч.л.
  • За крема
  • цедено мляко - 300 г
  • заквасена сметана - 250 г
  • захар - 4 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • желатин - 2 пакетчета
  • компот от сливи - сок за сиропиране
  • За украса
  • компот от сливи - 1/2 буркан
  • желатин - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме блата. Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме на сняг.

Жълтъците разбиваме на пухкав крем със захарта. След това към тях добавяме ванилията, какаото, брашното и бакпулвера. Разбиваме хубаво и изсипваме тази смес на порции при разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно на ръка с плавни движения.

Изсипваме тази смес в тавичка, покрита с хартия за печене, която трябва да е с по-голям диаметър от формата, в която ще редим любимото парфе.

Печем на 180 градуса около 10-15 минути. Оставяме блата настрани, да се охлади напълно. След това със самата форма, в която ще редим тортата, изрязваме кръг. Поставяме го във формичката и сиропираме с 3-4 с.л. сок от компота.

Приготвяме крема, като първо смесваме цеденото мляко, заквасената сметана, захарта и ваниловата захар и разбъркваме с лъжица.

След това разтваряме желатина в 4 с.л. вода и го оставяме да набъбне. След това го загряваме на водна баня до разтваряне и го сипваме в крема. Разбъркваме много добре и изсипваме крема върху блата. Заглаждаме и прибираме в хладилника за 1 час.

За желето разтваряме желатина в 4 с.л. вода, оставяме го да набъбне, загряваме го до разтопяване и ги сипваме в компота, като плодовете също трябва да са вътре. Разбъркваме, оставяме за малко да започне да се стяга и заливаме стегнатото парфе.

Прибираме парфето с желатин и заквасена сметана в хладилника за 24 часа и след това сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: