Начин на приготвяне
Първо приготвяме блата. Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме на сняг.
Жълтъците разбиваме на пухкав крем със захарта. След това към тях добавяме ванилията, какаото, брашното и бакпулвера. Разбиваме хубаво и изсипваме тази смес на порции при разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно на ръка с плавни движения.
Изсипваме тази смес в тавичка, покрита с хартия за печене, която трябва да е с по-голям диаметър от формата, в която ще редим любимото парфе.
Печем на 180 градуса около 10-15 минути. Оставяме блата настрани, да се охлади напълно. След това със самата форма, в която ще редим тортата, изрязваме кръг. Поставяме го във формичката и сиропираме с 3-4 с.л. сок от компота.
Приготвяме крема, като първо смесваме цеденото мляко, заквасената сметана, захарта и ваниловата захар и разбъркваме с лъжица.
След това разтваряме желатина в 4 с.л. вода и го оставяме да набъбне. След това го загряваме на водна баня до разтваряне и го сипваме в крема. Разбъркваме много добре и изсипваме крема върху блата. Заглаждаме и прибираме в хладилника за 1 час.
За желето разтваряме желатина в 4 с.л. вода, оставяме го да набъбне, загряваме го до разтопяване и ги сипваме в компота, като плодовете също трябва да са вътре. Разбъркваме, оставяме за малко да започне да се стяга и заливаме стегнатото парфе.
Прибираме парфето с желатин и заквасена сметана в хладилника за 24 часа и след това сервираме.