Начин на приготвяне
В голяма купа се чукват яйцата. Добавя се захарта и се разбиват с миксер на пухкава смес. Добавят се олиото и прясното мляко. Разбива се.
В купа се смесват брашното, бакпулверът и ванилията. Добавят се към течната смес лъжица по лъжица. Непрекъснато се разбива. Добавя се ромът.
Ябълките се измиват. Почистват се от семките. Едната ябълка се нарязва на ситни кубченца. Останалите 2 се нарязват на полукръгчета.
Подготвя се форма за торта. Дъното се покрива с хартия за печене. Формата се намазнява с олио.
Във формата се изсипва половината от кексовото тесто. Ябълката на кубченца се разпределя по целия блат. Изсипва се останалата част от тестото.
Полукръгчетата от ябълки се нареждат във формата на роза, в кръгчета.
Пече се в предварително загрята на 170°С фурна. Пече се около 40 минути.
След като кексът е готов и още топъл, се поръсва с пудра захар. Страхотен ябълков сладкиш!