Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска точена баклава на мидички

Турска точена баклава на мидички

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Турска точена баклава на мидички
Снимка: Яница Николова
1 / 4
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Когато осъзнаеш, че нито една диета не си струва пред тази сочна точена турска баклава на мидички"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 50 мл.
  • прясно мляко - 200 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - 4 в.ч.
  • сол - на върха на ножа
  • Сироп
  • захар - 5 в.ч.
  • вода - 4 в.ч.
  • лимон - 1 парче, сока
  • За поръсване
  • кокосови стърготини - или шам фъстък
  • орехи
  • Още
  • масло - 1 пак.
  • нишесте - 2 пак. за разточване, натурално
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сиропът, за да може да изстине, докато приготвяме баклавата. Водата, захарта и изстисканото парче лимон се слагат в съд на котлона. Варят се около 10-15 минути до леко сгъстяване. Сиропът не трябва да е на вода, нито пък като мед.

От изброените продукти се замесва меко тесто, да не лепне. Разделя се на 24 топки, поставят се в тава, поръсена с нишесте, и се увива в стреч фолио. Оставя се за около 1-2 часа. След това се взима всяка и се разточва с големината на чаена чинийка по големина.

Слагат се една върху друга, като всяка се поръсва с нишесте. Като станат 12 на брой една върху друга, с точилка се разточват на голям лист.

После с чашка или кръгла формичка се изрязват кръгчета. Посредата на всяко се слагат смлени орехи и се прегъват на две като полумесец /мидичка/.

Нареждат се в тавичка, така се прави и с другите 12 топки от тестото.

Маслото се загрява в касерола на слаб котлон, после се маха от котлона и се обира отгоре пяната.

Наредената баклава се намазва с маслото. Пече се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до златист цвят. Веднага щом се извади от фурната, се залива малко по малко с охладения сироп. Оставя се за 1 нощ, след което се сервира поръсена с шамфъстък или кокосови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: