Начин на приготвяне
Първо се приготвя сиропът, за да може да изстине, докато приготвяме баклавата. Водата, захарта и изстисканото парче лимон се слагат в съд на котлона. Варят се около 10-15 минути до леко сгъстяване. Сиропът не трябва да е на вода, нито пък като мед.
От изброените продукти се замесва меко тесто, да не лепне. Разделя се на 24 топки, поставят се в тава, поръсена с нишесте, и се увива в стреч фолио. Оставя се за около 1-2 часа. След това се взима всяка и се разточва с големината на чаена чинийка по големина.
Слагат се една върху друга, като всяка се поръсва с нишесте. Като станат 12 на брой една върху друга, с точилка се разточват на голям лист.
После с чашка или кръгла формичка се изрязват кръгчета. Посредата на всяко се слагат смлени орехи и се прегъват на две като полумесец /мидичка/.
Нареждат се в тавичка, така се прави и с другите 12 топки от тестото.
Маслото се загрява в касерола на слаб котлон, после се маха от котлона и се обира отгоре пяната.
Наредената баклава се намазва с маслото. Пече се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до златист цвят. Веднага щом се извади от фурната, се залива малко по малко с охладения сироп. Оставя се за 1 нощ, след което се сервира поръсена с шамфъстък или кокосови стърготини.