Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Коледна баклава на мидички

Коледна баклава на мидички

Коледна баклава на мидички
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
24
"Ако ви е омръзнала класическата баклава, тази Коледа опитайте нещо различно."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • масло - 100 г разтопено
  • олио - 30 мл
  • за поръсване между корите
  • фъстъци - 1/2 ч.ч. счукани
  • орехови ядки - 1/2 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимони - 1 резен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си поставяме в тенджера захарта с водата и оставяме да се вари на котлона.

Към сместа поставяме и резена лимон.

След като се е сгъстил сиропът, го отстраняваме и оставяме настрана.

Вземаме си корите за баница.

Развиваме ги и режем по дължина на три равни части.

Вземаме си една кора от нарязаните, намазваме с разтопеното масло, поставяме отгоре още една и нея намазваме.

От единият край на кората до другия поръсваме със сместа, която предварително сме събрали от фъстъците и ореховите ядки.

Внимателно започваме да навиваме на хармоника от едната страна към другата.

След като достигнем края, извиваме двете страни към средата и покриваме с двата края.

Така продължаваме и с останалите кори.

Получават се едни мидички, които нареждаме в кръгла тавичка.

В купичката, в която е разтопеното масло, добавяме и олиото и разбъркваме добре.

Намазваме много добре баклавата отгоре.

Поставяме във фурната да се пече на 180 градуса до зачервяване.

Оставяме да постои така 5-6 минути и тогава заливаме със студения захарен сироп.

Оставяме настрана, за да попие сиропът и след това поднасяме.

Сервираме коледния сладкиш на трапезата.

Ако ви е омръзнала класическата баклава, тази Коледа опитайте коледна баклава на мидички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Благодаря Зори!
23.12.2022 09:31
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна!Много апетитна!
23.12.2022 06:19