Начин на приготвяне
Първо си поставяме в тенджера захарта с водата и оставяме да се вари на котлона.
Към сместа поставяме и резена лимон.
След като се е сгъстил сиропът, го отстраняваме и оставяме настрана.
Вземаме си корите за баница.
Развиваме ги и режем по дължина на три равни части.
Вземаме си една кора от нарязаните, намазваме с разтопеното масло, поставяме отгоре още една и нея намазваме.
От единият край на кората до другия поръсваме със сместа, която предварително сме събрали от фъстъците и ореховите ядки.
Внимателно започваме да навиваме на хармоника от едната страна към другата.
След като достигнем края, извиваме двете страни към средата и покриваме с двата края.
Така продължаваме и с останалите кори.
Получават се едни мидички, които нареждаме в кръгла тавичка.
В купичката, в която е разтопеното масло, добавяме и олиото и разбъркваме добре.
Намазваме много добре баклавата отгоре.
Поставяме във фурната да се пече на 180 градуса до зачервяване.
Оставяме да постои така 5-6 минути и тогава заливаме със студения захарен сироп.
Оставяме настрана, за да попие сиропът и след това поднасяме.
Сервираме коледния сладкиш на трапезата.
Ако ви е омръзнала класическата баклава, тази Коледа опитайте коледна баклава на мидички.
Коментари