Начин на приготвяне
Всички продукти е нужно да са били на стайна температура поне за 1 час.
Замесете меко тесто от продуктите за него. Разделете тестото на 15 еднакви по големина топки. Всяка топка се разточва на кора с размер на чиния и се събират по 3 броя в една купчина, като помежду им се ръси нишесте (обилно).
Отново 5-те купчини се разточват на големи и тънки кори, като при точенето обилно ръсите с нишесте (не го щадете). Всяка кора намажете с разтопеното масло (обилно) и разрежете по средата на две части.
Поръсете двете части с малко орехи и навийте всяка част поотделно на тънка точилка от края към средата на листите. Още навит листа на точилката, съберете двата края към средата, за да се нагъне листа под формата на саралия.
Внимателно извадете листа от точилката и го подредете (както вие желаете) в тава намазана с масло. Така процедирате с всичките 5 броя кори, като накрая намазвате навитата баклава с масло.
Поставете тавата във фурната и включете на 150 градуса, печете за повече от час, защото на тази баклава и е нужно повече да съхне във фурната. След като добие златист цвят, изключете фурната но тавата да остане в нея, за да продължи съхненето.
Сварете сиропа, като обедините двете съставки и варите около 5 минути след завиране. Залейте студената баклава саралия със горещия сироп с помощта на черпак равномерно, завийте със алуминиево фолио и оставете за не по-малко от 24 часа да попие сиропа.