Начин на приготвяне
Отрежете капачетата на 5 от ябълките и ги издълбайте. Подредете ги в съда за печене върху лист хартия. Останалите 2-3 ябълки обелете и нарежете наситно за пълнежа.
Сложете кафявата захар и маслото в загрят дълбок съд, добавете 1/2 ч.ч. вода и прибавете нарязаните ябълки. Задушете. Нарежете сушените плодове и ядките и добавете в съда. Добавете ром към сместа на котлона. Оставете за няколко минути острият аромат на алкохола да се изпари и ябълките да омекнат.
Докато всичко на котлона се задушава, пригответе сместа за капачето. В купа смесете пълнозърнестото брашно, овесените ядки, кафявата захар и мекото масло. Размесете добре с ръце до получаването на едри маслени трохи, оформете капачета, с които ще покриете ябълките.
Напълнете издълбаните ябълки с топлата смеси и поставете капачетата. Ако ви остане плънка, разпределете я между плодовете в тавата. Изпечете ябълките в предварително загрята фурна на 200 С за 20-25 минути или докато капачетата придобият златист цвят.
Залейте пълнените ябълки с кондензирано мляко и сервирайте.
Коментари