Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Мляко с ориз по турски

Мляко с ориз по турски

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Мляко с ориз по турски
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 5
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Турската кухня е световно известна с вкусните си десерти! Опитайте това предложение и ще разберете защо!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • нишесте - 1 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 3/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се слага да се вари с една чаена чаша вода. Вари се, докато водата се абсорбира напълно.

След това при непрекъснато бъркане се прибавя прясното мляко и захарта.

Оризът с прясното мляко се оставят да се вари около 10-тина минути.

През това време отделно разбиваме нишестето, жълтъците и 1/2 чаена чаша вода.

След това при непрекъснато бъркане се добавя към ориза. Бърка се непрекъснато, докато заври. След това се остава да ври около 5-10 минути. След това се добавя и ванилията.

Получената смес изсипах в купа от виенско стъкло. Поставям купата от виенското стъкло във по-голяма тава, в която сипвам вода.

Млякото с ориз по турски се пече на водна баня. Пекох на 180 градуса.

Оризът се пече, докато получи приятна златиста коричка. След като се извади от фурната, се покрива с по-голяма чиния.

Сутляшът се поднася леко охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Приготвих рецептата. Получи се добре, въпреки че нямах купа от " виенско " стъкло. Сложих го в купа от Йенско стъкло.
14.02.2023 21:16
1
Tanq
Tanq
страхотен десерт на турски се казва ,,Сутльш,,
26.10.2017 14:04
marcheva14
marcheva14
Ох, умрях от смях с това "виенско" стъкло, Сийче. Нищо де и аз гласувам, хубаво е станал десерта.
06.09.2016 13:01
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Това е любим мой десерт, чудесен е станал, Хриси, само една поправка- съдовете от стъкло не са виенско стъкло, а йенско.
06.09.2016 11:27
2
1
Покажи всички подкоментари